maanantai 4. tammikuuta 2021

Kudonnan aika

Ja nimenomaan kangaspuilla kudonnan aika! Olenhan ammatiltani nimenomaan kutoja. Eipä ollut silloin hienoja nimikkeitä kuten artesaani. Valmistuin Lappeenrannan Kotiteollisuuskoulusta vuonna 1986 keväällä kudonnan kaksivuotiselta linjalta. Neulomiset keskitän ihan siihen tarkoitettuun blogiini Villanne.

Vihdoinkin, tätä olen pitkään haaveillut. Viimeiset 10 vuotta menikin reippaasti neuloessa ja lankapuotia pitäessä. Taustalla haaveilin kyllä kudonnastakin koko ajan. Miullahan on kangaspuut olleet pystyssä kaiken aikaa, ainakin viimeiset 15 vuotta. Nyt sitten syksyn mittaan ajatus kutomisesta nousi enenevissä määrin mieleeni. Sitten jo suunnittelin, että kun joulusta pääsen ja vuosi vaihtuu, aloitan uuden vuoden mattojen kutomisella.

Tämähän sitten toteutui! Taisi olla joulukuun alkua... ei kun Black Fridayn jälkeisenä maanantaina soittelin Toikalle ja tilasin uudet nelimetriset luomapuut. Voin sitten luoda loimia ihan kotona eikä tarvitse tilailla mistään valmiita loimia.

Ensimmäisen maton loimen (15 m pitkä ja 184 lankaa, leveys pirrassa 90 cm) loin 30.12.2020. Uuden vuoden aaton juhlinta meni rauhallisesti ja vuoden ensimmäisenä päivänä sitten kiersimme mieheni kanssa loimen tukille.

Sain 2.1.2021 sidonnatkin tehtyä ja kudoin jo mattoakin 10 cm verran. Kuteita aloin leikkaamaan ajoissa jo joulupäivänä. Lasten vanhoja farkkuja ja pitkiä kalsareita piisaa kyllä moneenkin mattoon varmasti.

Ensimmäinen matto on vain puolisen metriä pitä kynnysmatto kodinhoitohuoneeseen ulko-oven eteen. Sen sain juuri eilen 3.1.2021 valmiiksi. Tähän pikkupätkään testailin vähän sekä puiden, että nyörien kuntoa sekä kuteiden järjestystä ja sävyjä ensimmäistä isoa mattoa varten.  Se on tulossa tuulikaappiin jatkuen eteisaulaan asti noin 2,30 metriä pitkänä. Siksi värit ovat melko tummat ja rauhalliset. Keittiöön aion kutoa sitten jotain värikkäämpääkin ehkä... Se onkin vielä hakusessa, mutta pituudet ovat noin kolme ja kaksi metriä.

Voi, ettö tuntuu mukavalta kutoa! Olen vuosien varrella jemmaillut vanhoja lakanoita ja muitakin kuteiksi soveltuvia risoja(kin) vaatteita. Kankaitakin, joista ei koskaan tullut ommeltua mitään, löytyy kunhan penkaisen laatikoita. Kovasti suunnittelen/haaveilen muitakin kudonnaisia näiden mattojen jälkeen...

Kuviakin lisäilen myöhemmin, kun eka tekstiin en saanut kunnolla lisättyä. Poistin koko pitkän jutunkin vahingossa, mutta onneksi teksti löytyi vielä kännykän välilehdeltä. Ehkä on paras mennä nukkumaan!
-anne-    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti